Ce este doxing si cum este folosit

Deci ca sa fim sinceri, internetul a devenit probabil singurul loc in care putem afla pana la utima informatie despre cineva. Interesant ca multe siteuri de socializare la fel ca Facebook au putut sa obtine niste date foarte importante despre o persoana, ceea ce FBI nu a putut obtine de cand s-au infiintat ei. Incredibil dar adevarat.

Exista aceste site-uri care odata ce sti o informatie despre cineva cu ajutoru lor poti afla adresa, numele, membri familiei, si multe alte chesti despre persoana respectiva. Am sa scriu un articol in care am sa va prezint aceste siteuri batman pe viitor.


Ce este Doxing?

Doxing se refera la procesul de a culege informatii de pe internet despre o anumita persoana, o companie sau oricine altcineva. Numele de doxing vine de la "document tracing" care in romana dinou nu suna asa de bine tradus.

In alte cuvinte cum am mentionat mai sus, pentru ca acest proces sa inceapa, tot ce este nevoie este o simpla si singura informatie despre tinta (numele sau adresa de email preferabil). Motivul principal acestui proces este desigur curiozitatea sau in cel mai rau caz planificarea si obtinerea a cat mai multor informatii despre tinta inainte de un atac.


Technica folosita

Technica folosita in doxing nu necesita sa fi un fel de expert in computere, ci poate fi folosita de oricine. Motivul este pentru ca totul sta in asa zise unelte care de multe ori le folosim zi de zi.

In primul rand Google este motorul de cautare care ne ofera pana la cea mai mica informatie despre ceva sau cineva doar cu un simplu search. Daca nu crezi, scrie numele tau pe Google si vezi ce apare.

Facebook sau Twitter sunt alte doua unelte care fac parte din technica folosita pentru doxing. Aceste doua siteuri de socializare plus multe altele contin informatii despre useri cate vrei si sa luam in considerare si faptul ca multi nu au habar ca exista niste "Privacy Settings" care sunt acolo pentru a te proteja asupra daruirii de informatii pe gratis.

Tot odata exista si alte siteuri cu motor de cautare de persoane. Aceste siteuri colecteaza cat mai multe informatii de pe internet despre o anumita persoana apoi le ofera acelora care folosesc acest serviciu de cautare. Sunt multe siteuri de genul acesta care cunosc pana si numele parintilor tai, ceea ce ma speriat prima data cand am vazut asta. Multe din aceste siteuri sunt gratis dar si cu plata unde se gasesc informatii mai precise despre tinta. In curand am sa scriu un articol in care am sa va prezint unele din aceste siteuri.

Daca tinta are un website asta usureaza procesul doxing datorita altor siteuri cunoscute dupa numele de "whois" care gasesc informatii despre un site aproape cate vrei tu. Eu cel putin am aflat numele unui web master care lucra la un site plus adresa acestuia de domiciliu, folosind unul dintre aceste siteuri. Tu de fiecare data cand cumperi un domain name pe net trebuie sa dai niste informatii, si acele informatii de multe ori devin publice.


Cum sa te protejezi?

Adevaul urat este ca nu poti face prea multe ca sa te protejezi asupra procesului doxing.

Eu te sfatuiesc sa iti reevaulezi setarile pentru privacy pe siteruile de socializare si sa iti creezi un email cu date false care sa il folosesti de fiecare data cand te inregistrezi pe un serviciu care nu esti prea sigur pe el. Fara griji pentru ca rar vei intalni siteuri de socializare sau de alt gen care nu iti da voie sa schimbi adresa de email sau alte informatii despre tine mai tarziu odata ce sunt inregistrate.

Cel mai sigur mod in care sa te protejezi in totalitate este sa nu mai dai detalile tale personale nimanui ci in schimbi sa dai doar detalii false ceea ce de multe ori este ilegal asa ca sa fiu sicner nu se prea poate. Faptul ca nu poti fi protejat in totalitate nu inseamna ca nu are rost sa iei niste masuri asupra acelor detalii pe care deja le oferi pe alte siteuri si sa mai reduci din ele.

No comments:

Post a Comment