Cum sa conectezi un microfon wireless la o camera video

O intrebare mai exacta ar fi "De ce ai nevoie" pentru a conecta un microfon wireless sau lapel la o camera video. Sunt diferite motive pentru care vrei sa faci asta si unul dintre ele care pentru mine este cel mai important este acela de a genera o calitate de sunet mai buna. In alte cuvinte sa nu folosesti microfonul instalat in camera de filmat, ci sa adaugi unul extern care sa iti prinda vocea.

Nu o sa intru in detalii despre ce este un microfon wireless si cum lucreaza (da un click aici pentru mai multe detalii), ci am sa trec direct la subiect unde am sa va prezint niste tipuri de microfon wireless.

Sunt doua tipuri de microfone wireless, acelea pe care le ti in mana (handheld wireless microphones) si acelea pe care le atasezi la rever sau buzunar (clip on sau lapel microphones) cunoscute dupa numele de microfoane Lavaliera.

In acest articol am sa vorbesc despre microfonul wireless lapel care il poti atasa unde vrei tu, la o distanta potrivita pentru ca microfonul sa poata prinda vocea. Microfoanele handheld se bazeaza aproape pe acelasi concept doar ca nu prea mai sunt la moda acum, chiar daca sunt wireless.

Avantajele sunt urmatoarele (nu uitati ca vorbim despre un microfon wireless lapel):
  • Este fara fir evident si ii permite persoanei care il foloseste sa isi desfasoare activitatea fara griji.
  • Poate fi ascuns pentru o aparenta mai profesionala si nu doar.
  • Usureaza munca si te face sa te simti mai in largul tau.
  • Gandeste tu mai departe....
In primul rand ca sa adaugi un microfon extern la o camera de filmat, trebuie sa te asiguri ca acea camera de filmat are un port pentru microfon extern (este foarte important sa ai o camera care sa aiba acest port de microfon altfel nu ai cum sa adaugi un microfon extern). Presupunem ca, aparatul tau de filmat are unul, asa ca hai sa vedem exact ceea ce ai nevoie acum.

Ai nevoie de un microfon wireless lapel, exact. Sunt o multime de microfoane din care poti alege pe internet, dar eu iti recomand Sennheiser ew 112-p G3 si Sony UWP-V1//K38 (UWPV1) Wireless Camera Microphone Kit unele dintre cele mai bune microfoane de genul acesta.

Dupa ce ai achizitionat unul dintre aceste microfoane este posibil sa ai tot ce ai nevoie pentru al conecta. Camerele de filmat mai mari si mai profesionale vin cu niste porturi XLR care nu sunt gasite pe camerele DSLR asa ca daca nu ai o camera video care sa contina porturi XLR iti va trebui un XLR Adapter (necesitatea acestui adaptor depinde de receiver, pentru ca este posibil ca receiverul sa va dea posibilitatea de a conecta direct cu un cablu mono/stereo mini plug). Acest adapter contine unul sau mai multe porturi XLR unde poti conecta receiverul microfonului wireless. Un adapter XLR pe care ti-l recomand este BeachTek DXA-2T Universal Camcorder XLR Adapter.

Deci hai sa recapitulam. Ai nevoie de un microfon wireless lapel. Microfonul wireless este format dintr-un receiver si un transmiter unde receiverul este sistemul care este montat pe camera si transmiter-ul este microfonul impreuna cu transmiter-ul pe care il atasezi la pantaloni, ascuns undeva. Receiverul este conectat la camera direct sau la adapterul XLR care va fi conectat la camera.

Asta este exact tot ce ai nevoie pentru a conecta un wireless mic la camera. Intr-adevar nu este ieftin, dar probabil ca ar fi cea mai eficienta metoda. Sunt multe alte chestii care ar fi bine sa le stiti, dar nu am vrut sa fac acest articol prea lung. Daca aveti intrebari lasati un comment.

Un videoclip care mai adauga la acest articol poate fi gasit aici.

FAQ

Intrebarea 1: Pot sa am mai mult de un transmiter la un singur receiver.
Raspuns: Da este posibil, dar nu cu toate sistemele de microfoane de acest gen. Trebuie sa te asiguri atunci cand cumperi tot sistemul ca receiverul poate primi semnale multiple de la mai mult de doua transmitere. Vezi si tu ce se discuta pe forum despre asta aici.


Intrebarea 2: Exista o solutie mai ieftina?
Raspuns: Da, exista o solutie mai ieftina si aceasta este solutia cu microfonul cu fir. Acest microfon este conectat la camera si poate fi de asemenea atasat la rever. Unul pe care ti-l recomand daca vrei sa mergi pe metoda aceasta este microfonul Audio-Technica ATR-3350.

8 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Care ar fi cea mai buna solutie pentru a avea un sunet constant pentru o camera video mobila folosita la nunti ? Adica pentru a avea calritate si acelas volum al muzicii indiferent de pozitia si distanta la care te afli. Ma gindesc la o lavaliera wirless si care ar fi aceasta sau exista si o alta solutie?

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. am cumparat o lavaliera wirless pentru a folosio la nunti pe o camera video emitatoru la mixerul lautarilor in ce mufa se conecteaza

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mufa de phone de la mixer,sau la celedoua iesiri (OUT) RCA Din mixer

      Delete
  5. am cumparat o lavaliera wirless pentru a folosio la nunti pe o camera video emitatoru la mixerul lautarilor in ce mufa se conecteaza

    ReplyDelete
  6. O varianta mai ieftina dar foarte buna este sistemul AUDIO TECHNICA ATW-1701P: https://www.zeedoshop.ro/produs_audio-technica-atw-1701p-system-10_31532_0
    Vine cu receptor, transmitator si lavaliera.

    ReplyDelete